Home Actueel Archief De Rode Zool: weer een nieuwe aflevering!

De Rode Zool: weer een nieuwe aflevering!

Archief
21-11-17

Zoals Adidas meent het alleenrecht te hebben op het gebruik van drie strepen, zo meent Louboutin dat het als enige merk rode zolen onder de hooggehakte damesschoen mag voeren. Het Europese Hof van Justitie zal binnenkort een uitspraak doen over laatstgenoemde kwestie.

Net als Adidas stond Louboutin al menigmaal voor de rechter omdat de schoenenfabrikant andere partijen beschuldigde van inbreuk op het merkrecht. Tegenstrever in de voorliggende zaak is prijsvechter Van Haren, een winkel die schoenen verkoopt voor een prijs waar Louboutin nog niet eens een veter voor verkoopt.

In 2012 bracht Van Haren een damesschoen met rode zool op de markt, voor 40 euro. Al heel snel meldde Louboutin zich bij de rechter vanwege merkinbreuk. De rechter stelde Louboutin in het gelijk, zoals dat eerder al gebeurd was in zaken tegen Zara, Yves Saint Laurent en Van Dalen. Maar Van Haren pikt het niet en wil nu dat het merk ongeldig wordt verklaard. Louboutin mag de rode zool niet via het merkenrecht monopoliseren, vindt Van Haren.

Het merkenrecht biedt bescherming voor verschillende soorten tekens. Naast bescherming voor de naam van een product of een slogan, bestaat er ook merkrechtelijke bescherming voor (onder meer) figuratieve tekens, zoals logo’s, kleuren of driedimensionale vormen. Zelfs gebaren kunnen onder omstandigheden voor merkenbescherming in aanmerking komen. Niet alle vormen zijn echter geschikt om als merk te dienen. Uitgesloten van merkregistratie zijn vormen die (1) door de aard van het betrokken product worden bepaald, danwel die (2) een wezenlijke waarde aan het product geven of die (3) noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van een technische uitkomst in het product. Zo wordt voorkomen dat iemand zich het alleenrecht toe-eigent op bijvoorbeeld de ronde vorm van een wiel. Van Haren betoogt nu dat de rode zool als een vormmerk moet worden gekwalificeerd, en dat deze vorm een „wezenlijke waarde aan het betrokken product geeft, waardoor deze niet als merk mag worden geregistreerd. Volgens Van Haren is de kleur van de Louboutin schoenen namelijk een „inherent onderdeel” van de vorm van de schoen.

De kamer van rechters van het Hof van Justitie van de Europese Unie die zich zou uitspreken over de zaak heeft de schoenen onlangs doorgeschoven naar de Grote Kamer, waar maar liefst vijftien rechters zich over deze zaak zullen buigen. De advocaat-generaal van het Hof adviseerde eerder dit jaar al geen merkbescherming te verlenen aan Louboutin, omdat dat concurrenten zou kunnen verhinderen producten met hetzelfde functionele karakter aan te bieden.

Het is nog onbekend wanneer de uitspraak zal zijn.

Meer weten over merkrecht?

 

Deel dit artikel