Home Actueel Archief De nieuwe gemeenschap van goederen

De nieuwe gemeenschap van goederen

Archief
20-10-17

Trouwt u na 1 januari 2018 en stelt u geen huwelijkse voorwaarden op? Dan geldt voor u en uw echtgenoot de nieuwe gemeenschap van goederen. Wat betekent dat voor uw onderneming?

 

Tot nu toe omvat de gemeenschap van goederen, kort gezegd, alle goederen en alle schulden van echtgenoten, een aantal uitzonderingen daargelaten. De schulden van de één zijn dus ook de schulden van de ander. Trouwt u na 1 januari 2018 dan omvat de nieuwe gemeenschap alle goederen en schulden die echtgenoten vóór het huwelijk gezamenlijk hadden en alle goederen en schulden die door hun tijdens het huwelijk worden verkregen. Het voorhuwelijkse privévermogen blijft dus nu in het bezit van de betreffende echtgenoot. Alle verkrijgingen uit erfenis, legaat of schenking tijdens het huwelijk blijven ook privé, zelfs als er geen uitsluitingsclausule is gemaakt. Natuurlijk blijft het mogelijk om af te wijken van de nieuwe wettelijke gemeenschap van goederen. In dat geval zult  u samen huwelijkse voorwaarden moeten opstellen.

 

Trouwt u na 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden en heeft u daarvóór een onderneming opgericht, dan valt deze niet in de nieuwe gemeenschap van goederen. De onderneming blijft dus uw privévermogen. Als u een bv had opgericht, dan blijven na echtscheiding de aandelen van de bv bij u. Deze hoeven niet verdeeld te worden. Wat wel moet gebeuren is dat u een ‘redelijke vergoeding’ aan de gemeenschap bent verschuldigd voor ‘kennis, vaardigheden en arbeid’ die u heeft verricht. Die vergoeding moet vervolgens worden verdeeld.

 

Stel dat u een onderneming heeft en dat u zichzelf jaarlijks te weinig winst uitkeert. Er blijft dus ieder jaar geld in de onderneming achter dat in beginsel wel uitgekeerd had kunnen worden.  Daarvoor is in de nieuwe wet geregeld dat uw echtgenoot voor de gemeenschap aanspraak kan maken op die winst, voor zover dat redelijk is. Deze billijkheidscorrectie is een open norm, die door een rechter nader moet worden ingevuld als daar conflicten over ontstaan. Dat zal lastig worden. De meerwaarde van een pand bijvoorbeeld zou er wel eens niet toe kunnen doen, omdat dit volgens de letterlijke tekst niet valt onder elementen voor de vergoeding. Terwijl het de waarde van de onderneming wel vergroot. En wat als de ondernemer altijd een passend salaris heeft gehad? Is er dan nog wel ruimte voor een vergoeding aan de gemeenschap?

 

Als ondernemer die na 1 januari 2018 in het huwelijk treedt, doet u er verstandig aan om u te verdiepen in de gevolgen daarvan voor uw onderneming. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over de onderneming blijft goed om te doen.

Meer weten over ondernemen en trouwen?
Neem contact met ons op! 

Deel dit artikel