Home Actueel Arbeidsrecht De loonkloof tussen mannen en vrouwen: daar is ‘ie weer

De loonkloof tussen mannen en vrouwen: daar is ‘ie weer

Arbeidsrecht Archief
30-01-18

Johan Lundgren, ceo van Easyjet, heeft het bestuur van de prijsvechter gevraagd om een salarisverlaging. Hij wil even veel – of zo je wilt: even weinig – verdienen als zijn vrouwelijke voorganger Carolyn McCall.

Het blijft wereldwijd een hot topic:  de verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen. De BBC kondigde vorige week aan het salaris van enkele mannelijke presentatoren te verlagen, nadat de omroep veel kritiek over zich heen had gekregen over het salarisbeleid.  In IJsland is onlangs een wet aangenomen waarin is bepaald dat mannen en vrouwen vanaf  1 januari 2018 gelijk loon moeten krijgen voor gelijk werk. En de Amerikaanse Citibank heeft op verzoek van een Amerikaanse belegger, Arjuna Capital, cijfers gepubliceerd over de beloningsverschillen tussen de seksen. Het verzoek was niet geheel vrijblijvend: Arjuna Capital dreigde met een aandeelhoudersresolutie die de bank zou kunnen verplichten tot publicatie van nog veel meer cijfers.

In Engeland en Duitsland zijn er overigens geen aandeelhouders nodig om cijfers gepubliceerd te krijgen. Werkgevers in  Engeland zijn verplicht om in april de verschillen in beloning tussen seksen te publiceren. En ook  Duitsland heeft een wet – de  Entgelttransparenzgesetz – die bedrijven dwingt het loonverschil tussen mannen en vrouwen te publiceren.

In Nederland bestaat een dergelijke wet (nog) niet, maar ook hier is de loonkloof onderwerp van gesprek. In Wat verdien je?, het nieuwe succesvolle televisieprogramma van Astrid Joosten en Annemarie van Gaal, werd uitgelegd hoe mannen en vrouwen vrouwen er in Nederland voor staan. Deze uitleg publiceerden wij al eerder op onze site.

Medelijden met Lundgren hoeft trouwens niemand te hebben. Hij brengt jaarlijks nog altijd ruim 700.000 pond aan salaris mee naar huis.

Meer weten over beloningsbeleid? Neem gerust contact met ons op!

 

Deel dit artikel