Home Actueel Archief De lerende mens

De lerende mens

Archief
30-03-17

Gisteren heeft Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, een voorstel in ontvangst genomen van vier brancheorganisaties omtrent een Periodieke Arbeidsmarktscan (PAS).

Het plan houdt in dat werknemers door middel van inzicht in hun eigen arbeidsmarktpositie, loopbaanwinkels voor advies en een Persoonlijke Ontwikkelrekeningen voor scholing aantrekkelijker worden en blijven op de arbeidsmarkt. Juist in deze tijden is dit belangrijk omdat iedereen langer moet werken en kennis sneller veroudert. Werknemers moeten los van hun werkgever of overheidsregelingen gestimuleerd worden om zich te blijven ontwikkelen.

Een belangrijke rol in het plan speelt de Persoonlijke Ontwikkelrekening. Dit is een rekening die werkenden en werkzoekenden de mogelijkheid biedt te sparen voor hun ontwikkeling tegen een fiscaal aantrekkelijke regeling. Werkgevers, werknemers, sociale partners of de overheid kunnen geld storten op deze rekening. Om er zeker van te zijn dat dit potje alleen wordt uitgegeven aan scholing zal hier streng op worden toegezien. Ook zal de overheid, indien zij een budget voor scholing ter beschikking stelt, dit doen in europunten, die alleen worden omgezet in euro’s op het moment dat ze daadwerkelijk worden uitgegeven voor scholing.

De Persoonlijke Ontwikkelrekening moet ervoor zorgen dat mensen de ontwikkeling ook echt zien als een persoonlijke zaak. Ontwikkelingsgeld blijft niet hangen in een sector, maar komt terecht op een rekening, waardoor mensen zullen ervaren dat het echt besteed wordt aan hun eigen ontwikkeling. Dit zal ze stimuleren om er ook daadwerkelijk gebruik van te maken, waardoor ze sectoroverstijgend en dus breder inzetbaar worden.

 

Deel dit artikel