Home Actueel Archief De ketenregeling: wist u dit?

De ketenregeling: wist u dit?

Archief
13-04-17

Het volgende wist u vast al: vanaf 1 juli 2015 bepaalt de wet – kort gezegd – dat er bij opvolgende contracten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat na twee jaar. Eerder was deze periode drie jaar.

Maar wist u ook dat het mogelijk is om na die twee jaar toch nog een arbeidsovereenkomst voor ten hoogste drie maanden aan te gaan, zonder dat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat?

Daarvoor gelden wel de volgende drie eisen:

  1. de arbeidsovereenkomst van (ten hoogste) drie maanden moet onmiddellijk volgen op de vorige arbeidsovereenkomst (ze moeten dus naadloos op elkaar aansluiten); én
  2. de vorige arbeidsovereenkomst moet een arbeidsovereenkomst zijn geweest tussen juridisch dezelfde partijen (er mag dus geen sprake zijn geweest van opvolgend werkgeverschap); én
  3. de vorige arbeidsovereenkomst moet 24 maanden of langer hebben geduurd (het mogen dus bijvoorbeeld geen twee arbeidsovereenkomsten voor een jaar zijn geweest).

Los van het bovenstaande is het nog steeds mogelijk om een eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan voor langere duur dan twee jaar, zonder dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. U kunt dus zonder risico (althans zonder risico voor het ontstaan van een contract voor onbepaalde tijd) een arbeidsovereenkomst aangaan voor de duur van bijvoorbeeld drie of vijf jaar.

Meer weten over de toepassing van de ketenregeling?

 

Deel dit artikel