Hou je werknemers leergierig en scherp, dat was het motto. Stimuleer werkgevers tot het bieden van opleidingen. Zo begon het allemaal met de Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en premies, WVA. Misschien heeft u als werkgever ook wel deze mooie kans geboden aan uw personeel.
Dan kunt u van een koude kermis thuis komen. Connexxion, Nuon, Miele hebben dat al ervaren! Blijkt de vermindering afdracht loonbelasting achteraf onjuist, dan krijgt u een naheffing en boete bovenop hetgeen u alsnog moet betalen. Dat kan wel oplopen tot 200% van het oorspronkelijke bedrag aan loonbelasting.
Wat is er aan de hand? De opleiding zelf deugt niet. Vaak is een opleiding voor uw personeel in een theorie en in een praktijk deel ingedeeld. Soms worden de fases van de opleiding onderscheiden met het halen of krijgen van deelcertificaten.
Het praktijkgedeelte is in veel gevallen niet meer of anders dan dat de werknemer gewoon zijn werk doet. Daar zit de pijn voor de fiscus, want dat is dus nep. De gedachte is dan dat voor het theorie-gedeelte van de opleiding de subsidie wel zou gelden omdat er toch een deelcertificaat is gegeven?
Niet dus, aldus de rechtbank Noord Holland in een uitspraak van 11 juli 013. De enige uitspraak tot dusver, maar er zullen er meer volgen. Deelcertificaten komen niet voor een afdrachtvermindering van loonbelasting in aanmerking, alleen de totale beroepsopleiding, dus theorie en praktijk.
Het praktijk gedeelte moet ook serieus genomen worden van de beroepsopleiding en dat is in veel gevallen niet gebeurd. Zoals de rechtbank, maar ook de belastingdienst , overwoog heeft helemaal niet de intentie bestaan bij de werkgever om de werknemers he tweede deel (praktijk deel) van de opleiding te laten volgen.
Rondom deze afdrachtvermindering hangt een wereld van subsidie-adviesbedrijven. Als is geadviseerd dat deelcertificaten voor loonafdrachtvermindering in aanmerking komen, dan ze mogelijk claims tegemoet zien van werkgevers, die met een flinke naheffing en boete worden geconfronteerd. Zwart-wit is het allemaal niet, want had de werkgever zelf niet ook goed moeten nadenken.
Kortom, werkgevers en adviesbureau’s doen er goed aan om preventief te checken of het wel zit met de reeds ontvangen en geclaimde vermindering van loonbelasting. Als het risico op claims te groot is, dan zal een accountant bij de vaststelling van een jaarrekening er ook nog wel een voorziening voor vragen. Doet u als ondernemer dat niet, dan kan uw jaarrekening later wel eens geen getrouw beeld van het vermogen weergeven, en dat had u als bestuurder dan moeten en behoren te weten. In een nare droom kunt u het de curator al horen zeggen ……
Kortom, doe de WVA-check bij Köster Advocaten in Haarlem. Bel ons, dan kunnen we helpen om duidelijk te maken waar u rekening mee moet houden.