Home Actueel Arbeidsrecht De grootste aandachtspunten bij een concurrentie- of relatiebeding

De grootste aandachtspunten bij een concurrentie- of relatiebeding

Arbeidsrecht
19-10-18

Een concurrentie- of relatiebeding beschermt de belangen van een werkgever nadat een werknemer uit dienst treedt. Het relatiebeding moet ervoor zorgen dat een werknemer er niet vandoor gaat met contacten van de werkgever. Een concurrentiebeding moet ervoor zorgen dat een werknemer wordt beperkt om met de opgedane kennis bij de ex-werkgever bij een concurrent van ex-werkgever in dienst te treden.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een concurrentie- of relatiebeding niet geldig overeengekomen blijkt te zijn. Maar ook wanneer een dergelijk beding wel rechtsgeldig overeengekomen is, kan het alsnog zo zijn dat er geen beroep op gedaan kan worden. De rechter heeft namelijk de bevoegdheid om het concurrentie- of relatiebeding geheel of gedeeltelijk te vernietigen wanneer hij van mening is dat het beding zodanig beperkend is voor de werknemer dat de belangen van de werkgever daar niet tegenop wegen.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een concurrentie- of relatiebeding niet geldig overeengekomen is of dat een rechter na het afwegen van de belangen de bedingen (gedeeltelijk) vernietigt. Hoe voorkom je dit? Hierbij de grootste aandachtspunten in het kader van het concurrentie- en relatiebeding.

Hulp nodig bij het opstellen van een goed relatie- of concurrentiebeding? Neem gerust contact met ons op.

Liselotte Mannaerts

Deel dit artikel