Home Actueel Archief De geheime schikking van de Staatsloterij

De geheime schikking van de Staatsloterij

Archief
24-08-16

Op maandag 22 augustus werd bekend dat de Staatsloterij in 2015 een schikking heeft getroffen met een van de ex-deelnemers.

Hij voelde zich misleid, aldus het bericht in de Volkskrant over deze zaak, omdat de Staatsloterij in het verleden ook onverkochte loten in de trekking liet meespelen. Hij dreigde met publiciteit en rechtszaken en de Staatsloterij koos eieren voor haar geld; de ex-deelnemer kreeg 4.250 euro terug dat hij had uitgegeven aan loten, maar moest verklaren dat deze regeling geheim zou blijven op straffe van een boete van 5.000 euro. Hij lapte die afspraak echter aan zijn laars en de regeling werd bekend.

Zo kwam de affaire weer volop in het nieuws. Wat zou deze schikking betekenen voor de duizenden andere deelnemers die hun geld terug willen? Alleen al de stichting Loterijverlies vertegenwoordigt 194.000 gedupeerden.

Onrechtmatige misleiding

De Hoge Raad heeft in januari 2015 bepaald dat sprake was van onrechtmatige misleiding. De Staatsloterij had geen volledige en juiste informatie gegeven over de werkelijke winstkansen. Maar met die uitspraak staat nog niet vast dat de deelnemers schadevergoeding moet worden betaald, en zo ja, hoeveel.

Er is sprake van onrechtmatig handelen, maar de deelnemers moeten bewijzen dat zij schade hebben geleden. Zij moeten aantonen dat zij geen loten zouden hebben gekocht als zij niet waren misleid en als zij de werkelijke winstkansen zouden hebben gekend. Dat is lastig. Hoe kun je bewijzen dat je geen loten zou hebben gekocht als je de werkelijke winstkansen zou hebben geweten?

Schikking

Er is dus alle reden voor de deelnemers om te proberen met de Staatloterij tot een schikking te komen. Dat kan een collectieve schikking zijn, zoals de stichting Loterijverlies probeert te bewerkstelligen, maar het kunnen ook individuele schikkingen zijn.

Echter, als een deelnemer met de Staatsloterij een schikking treft, is dat geen garantie dat een andere deelnemer precies dezelfde schikking kan bewerkstelligen. Een schikking is meestal geen erkenning van aansprakelijkheid voor de schade; het is geen rechterlijke uitspraak. De Staatsloterij zal waarschijnlijk stellen dat de schikking uit 2015 een bijzonder geval betrof.

Niettemin zal het feit dat de Staatloterij in dit geval de volledige inleg heeft terugbetaald voor de ex-deelnemers een steun in de rug zijn en hun onderhandelingspositie versterken.

 

Deel dit artikel