Home Actueel Archief De achternaam van je kind

De achternaam van je kind

Archief
02-08-17

Voor de geboorte, of bij de aangifte van de geboorte, moeten ouders kiezen welke achternaam zij dit kind en hun volgende kinderen willen geven. Wordt dit de achternaam van de vader, of toch die van de moeder?

 

Zowel de vader als de moeder moeten deze keuze vastleggen.. Zij moeten hiervoor samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand gaan. Zij kunnen niet volstaan met een schriftelijke verklaring. Een uitzondering op deze regel wordt gemaakt wanneer een van de ouders overlijdt voordat de naamkeuze is vastgelegd. De achtergebleven ouder kan in dat geval de keuze voor de achternaam van een van beide ouders laten vastleggen.

 

De naam die door de ouders wordt gekozen, geldt voor alle volgende kinderen die deze ouders samen krijgen, om zo de eenheid van familienaam binnen het gezin te behouden. Wanneer de ouders uit elkaar gaan en de ene ouder een kind krijgt met een nieuwe partner, hoeven deze twee kinderen niet dezelfde achternaam te hebben. De regel dat alle kinderen eenzelfde achternaam moeten dragen, geldt alleen voor kinderen van dezelfde ouders. Halfbroers en –zussen kunnen dus verschillende achternamen hebben.

 

In de situatie waarin de ouders de keuze voor een achternaam niet laten vastleggen, krijgt het kind automatisch een achternaam toegewezen. Welke achternaam dit is, zal afhangen van de situatie waarin de ouders verkeren. Het kind van getrouwde ouders of geregistreerde partners krijgt automatisch de achternaam van de vader. Een kind dat wordt geboren uit ouders die niet getrouwd zijn, krijgt de achternaam van de moeder, tenzij de vader het kind erkent.

 

Meer weten over naamgeving? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel