Home Actueel Archief Data verzamelen? Prima, maar we willen het wel weten

Data verzamelen? Prima, maar we willen het wel weten

Archief
10-04-17

Dagelijks verzamelen bedrijven en overheid gegevens over ons verblijf en gedrag in de openbare ruimte. Wethouders van Amsterdam en Eindhoven pleiten nu voor regulering van de dataregistratie.

In Breda gaat de gemeente zestig wifisensoren ophangen, die signalen kunnen opvangen van telefoons, tablets en computers. Aan de hand van die signalen volgen ze 24 uur per dag het komen en gaan van bezoekers in de stad. Sensoren zijn door het hele land te vinden, niet alleen geplaatst door gemeentes. Ook marktpartijen verzamelen data, bijvoorbeeld via mobiele telefoons. “Als je van de rand van de gemeente Eindhoven naar het centrum fietst, passeer je misschien wel twintig verschillende sensoren die iets van je registreren”, zegt wethouder Staf Depla van Eindhoven (Het Financieele Dagblad).

​De sensoren leveren waardevolle informatie, die de gemeente kan gebruiken voor de planning en het beheer van de openbare ruimte of voor bijvoorbeeld crowd control. Deze vorm van datagebruik heet smart governance. Een gemeente definieert beleid en activiteiten op basis van data uit de stad. Maar ook voor de detailhandel bieden de gegevens een schat aan informatie. Nog waardevoller worden de data als je ze aan elkaar koppelt.

De Autoriteit Persoonsgegevens bepaalde al eerder dat voor het gebruik van wifi-tracking toestemming is vereist van de bezoeker en tikte om die reden een aantal organisaties op de vingers. Het is overigens de vraag of de verwerking van een MAC-adres  (Media Access Control, het unieke nummer van een mobiel apparaat) als verwerking van persoonsgegevens kan worden opgevat.

Hoe dan ook: onze digitale werkelijkheid wordt nog steeds bestuurd met wet- en regelgeving uit een analoog verleden, aldus het FD. Staf Depla en Kajsa Ollongren (wethouder Amsterdam) pleiten nu voor dataregistratie en regels over het gebruik van de data.

Een eerste stap is de invoering van een sensorenregister. “Veel informatie is gewoon van de Amsterdammers zelf”, zegt Ollongren in het FD. “Daarom lanceren we binnenkort een register voor sensoren. Op dit moment worden door marktpartijen allerlei data verzameld. Dat mag volgens de wet, maar wij vinden het wel een goed idee dat Amsterdammers weten waar en wanneer dat gebeurt. Dus als een bedrijf ergens een sensor ophangt, dan vragen wij om dat bekend te maken via dat register.”

Meer weten over regels en grenzen van wifi-tracking?

 

Deel dit artikel