Home Actueel Archief Controleer het register van het BKR voordat u een bod op een huis doet!

Controleer het register van het BKR voordat u een bod op een huis doet!

Archief
14-08-15

Al eerder bespraken wij op deze plek de noodzaak van een kort onderzoek naar uw persoonsgegevens in Centraal Kredit Infomatiesysteem (CKI) van het BKR. U kunt dit zelf onderzoeken door online (tegen betaling van minimaal € 4,95) uw persoonsgegevens op te vragen bij het BKR. Uit een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel volgt dat het onder omstandigheden onaanvaardbaar is om een beroep op een financieringsvoorbehoud te doen wanneer voor de koper het eigenlijk wel duidelijk was dat deze geen hypotheek zou verkrijgen. Wat betekent dit voor de BKR-registratie?

Lichtvaardig een woning kopen kan schade veroorzaken

Wat was het geval? Een koper kocht een woning waarvoor zij een financiering nodig had van € 225.000,-. Toen zij vervolgens bij diverse kredietverstrekkers vroeg om een hypothecaire geldlening bleek dat zij met haar inkomen slechts een hypotheek van maximaal € 82.000,- kon verkrijgen. De koper deed vervolgens een beroep op het financieringsvoorbehoud. Verkopers lieten het er niet bij zitten en legden de kwestie voor aan de rechtbank. De rechtbank oordeelde dat de koper een dermate laag inkomen had dat zij wist of (belangrijker) had behoren te weten dat zij nooit een hypotheek zou verkrijgen voor de aankoop van de woning. De rechtbank stelde in dat verband dat een dergelijk lichtvaardig overgaan tot de aankoop van een woning tot schade kan leiden bij de verkopers die het huis vervolgens van de markt halen.  

Wat betekent dit voor een koper met een BKR-registratie?

Bij de diverse kredietverstrekkers zijn interne documenten opgesteld waarin wordt vastgelegd onder welke voorwaarden particulieren een hypotheek wordt verstrekt. Een BKR-codering vormt steevast een belemmering voor het verstrekken van een hypotheek, ondanks dat de aanvrager wellicht voldoende inkomen geniet om het aankoopbedrag gefinancierd te krijgen. Men zou kunnen zeggen dat de belemmering van de BKR-registratie een feit van algemene bekendheid is. In het licht van de bovenstaande uitspraak zou dit kunnen betekenen dat men tegen beter weten (lichtvaardig) in over is gegaan tot het sluiten van een koopovereenkomst. Dit zou kunnen betekenen dat een beroep op het financieringsvoorbehoud (onder omstandigheden) niet gerechtvaardigd zal zijn zodat de koper de schade die de verkoper lijdt dient te vergoeden.

Heeft u een BKR-registratie en een een koopcontract getekend, of heeft u een woning verkocht aan iemand met een BKR-registratie neemt u dan gerust contact op, tel. 023-5125025.

 

 

 

Deel dit artikel