Home Actueel Archief Co-ouderschap blijkt duurzame keuze

Co-ouderschap blijkt duurzame keuze

Archief
22-12-17

Co-ouderschap blijkt duurzame keuze

Steeds meer kinderen wonen niet in een gezin met twee eigen ouders. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal van deze kinderen groeide  van ongeveer 400.000 in 1995 naar  600.000 in 2015. Het CBS verwacht dat deze trend aanhoudt.

Ruim de helft van de kinderen die niet bij beide eigen ouders wonen, maakte een scheiding van hun ouders mee. Een toenemend aantal kinderen woont al vanaf de geboorte in een eenoudergezin.

Bij co-ouderschap wonen de kinderen na de scheiding ongeveer net zo vaak bij hun vader als bij hun moeder. Vooral toen de overheid in 2009 co-ouderschap actief begon te stimuleren via de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding, werd deze vorm populair. In 2010 was even een piek: toen koos 27 procent van gescheiden ouders voor co-ouderschap. Het percentage ligt nu rond de 22 procent.

De keuze voor co-ouderschap blijkt in veel gevallen een duurzame keuze: tachtig procent van de ouders die na hun scheiding kozen voor een gelijke verdeling van de dagelijkse opvoeding van hun kinderen, heeft ook twee jaar later nog co-ouderschap. In 15 procent van de gevallen is de woning van de moeder het hoofdverblijf geworden, bij 5 procent werd de vader de hoofdverzorger. Hoogopgeleide ouders en ouders die weinig conflicten hadden bij de scheiding handhaven vaker de afgesproken co-ouderschapsregeling. Heel jonge kinderen of juist oudere kinderen en kinderen met problemen zijn twee jaar na het begin van een co-ouderschap wat vaker bij moeder of vader gaan wonen. Verder blijkt dat de co-ouderschapsregeling vaker gewijzigd wordt als de vader langer moet reizen naar zijn werk of met een nieuwe partner is gaan samenleven.

Sociologe Anne-Rigt Poortman, betrokken bij het onderzoek waar de cijfers aan ontleend zijn, geeft aan dat het om een specifieke groep gaat die kiest voor co-ouderschap. “Het zijn stellen die, zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen, well resourced zijn (over de juiste middelen beschikken, red.). Ook rapporteren ze weinig conflict onderling en kennen ze weinig persoonlijke problemen. Je moet als gescheiden ouders uiteraard nog wel goed met elkaar overweg kunnen. Als er te veel conflict is, zal co-ouderschap niet werken”, vertelde ze aan RTL Nieuws.

Meer weten over co-ouderschap? Neem contact op!

 

Deel dit artikel