Home Actueel Archief Buurtbewoner moet overlast door festival slikken

Buurtbewoner moet overlast door festival slikken

Archief
07-07-17

Een buurtbewoner kan geen aanspraak maken op nadeelcompensatie wegens overlast van een festival dat jaarlijks plaatsvindt.

Nu de zomer weer is aangebroken, zijn er elk weekend verschillende festivals in ons land. De festivalliefhebber kan zijn hart dus ophalen. Voor mensen die wat meer op hun rust gesteld zijn en die vooral liever niet worden geconfronteerd met al het festivalgeweld, is het een minder prettig seizoen. Zeker voor een inwoner uit Wijchen, die onlangs door de Raad van State in het ongelijk werd gesteld. Wat er precies aan de hand was, zal ik in deze blog vertellen.

 

Nadeelcompensatie wegens overlast loslopende festivalgangers

De inwoner van Wijchen, die hierna zal worden aangeduid als de verzoeker, woont vlakbij een recreatieterrein. Het recreatieterrein kenmerkt zich door zandstrand, diverse ligweiden en een grote diversiteit aan watersportactiviteiten. Eens in het jaar maakt dat alles echter plaats voor het dans- en muziekevenement Emporium. Het dancefestival Emporium wordt altijd eind mei gehouden en duurt van 12 uur ’s middags tot middernacht. Zo ook in mei 2015. De festivalbezoekers worden per bus in de buurt van het festivalterrein afgezet en vervolgen hun weg naar het festivalterrein vanaf dat punt lopend. Er stoppen zo’n 128 bussen. Verzoeker heeft zich niet beklaagd over de muziek, maar over overlast van lopende festivalbezoekers. Verzoeker vond dat hij daar als enige onevenredig in zijn belang door werd getroffen en verzocht om nadeelcompensatie voor die ene dag overlast in het jaar. De Rechtbank stelde verzoeker in de beroepsprocedure in het gelijk en wees een bedrag van € 400,– aan nadeelcompensatie toe.

 

Dancefestivals normale maatschappelijke ontwikkeling

De Gemeente liet het er niet bij zitten en is in hoger beroep gegaan. De Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State (hierna: ‘de Afdeling’) heeft op 5 juli 2017 uitspraak gedaan. In hoger beroep betoogde de burgemeester dat dancefestivals een normale maatschappelijke ontwikkeling zijn, dat de overlast een beperkt karakter heeft en van tijdelijke duur is én dat verzoeker niet de enige was die overlast ervoer. De looproute van de festivalbezoekers liep niet alleen langs zijn woning, maar ook langs 30 andere woningen. Bovendien had de rechtbank, aldus de burgemeester, onvoldoende rekening gehouden met de maatregelen die de organisator van Emporium in overleg met de Gemeente had getroffen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Geen nadeelcompensatie voor buurtbewoner

De Afdeling heeft de Gemeente gelijk gegeven. Overlast behoort tot een normaal maatschappelijk risico en pas als er schade optreedt die boven dat normale risico uitstijgt, kan een burger aanspraak maken op vergoeding in de vorm van nadeelcompensatie. Daarbij speelt ook de maatschappelijke ontwikkeling een rol. De Afdeling heeft aangegeven dat het verlenen van de vergunning voor Emporium in de lijn er verwachting lag, het festival vond immers al sinds 2005 jaarlijks plaats. De overlast had bovendien inderdaad een beperkt karakter en de controle op de naleving van de voorschriften en maatregelen vond jaarlijks plaats.

Advies over nadeelcompensatie?

Meer weten over nadeelcompensatie en wanneer daar aanspraak op kan worden gemaakt?

Neem contact op met advocaat Vastgoedrecht Claudia Janssens van de Praktijkgroep Vastgoed- en bestuursrecht

Deel dit artikel