Home Actueel Archief Britse vrouw mag niet scheiden

Britse vrouw mag niet scheiden

Archief
27-03-17

Na meer dan dertig jaar huwelijk wil de Britse Tini Owens (65) scheiden van haar echtgenoot Hugh (78). Maar Hugh wil niet van haar af en de Britse wet staat aan zijn kant.

Hij slaat haar niet en hij pleegt geen overspel, maar van een goed huwelijk is geen sprake, volgens Tini. Haar man bekritiseert haar in gezelschap, maakt ruzie in het openbaar en doet bij gezamenlijke etentjes zijn mond slechts open om er eten in te stoppen. Verder heerst aan tafel een ijzige stilte. Niet bepaald de ideale echtgenoot, maar dat is geen juridische reden om het huwelijk te ontbinden, zo oordeelde een familierechter, nota bene op Valentijnsdag. Het oordeel werd vorige week bekrachtigd door een hogere rechter, Lady Justice Hallett, zij het ‘zonder veel enthousiasme’.

Om te kunnen scheiden in Engeland moeten een of meer van de volgende feiten worden bewezen. Het gaat in grote lijnen om:

Tini zou nog naar het Supreme Court kunnen stappen. Twee leden van de Britse Hoge Raad hebben al wel laten doorschemeren voor een ‘no fault-divorce’ te zijn, de mogelijkheid om te scheiden zonder dat een van de gehuwde een grove misstap heeft begaan. Een initiatiefvoorstel daartoe haalde het twee jaar geleden niet in het Britse parlement. Britse politici zijn bang dat het aantal echtscheidingen fors zal toenemen door de wet te versoepelen. Blijkbaar geven ze de voorkeur aan een slecht huwelijk.

De Nederlandse wet biedt wel de mogelijkheid om te scheiden, ook zonder dat sprake is van overspel, mishandeling of andere onbetwistbare aanleiding. In 1971 kreeg Nederland als een van de eerste landen een liberale echtscheidingswet. Echtparen die uit elkaar willen, kunnen dat doen op grond van ‘duurzame ontwrichting’.

De wet voorziet in een grote behoefte: binnen tien jaar na invoering verdubbelde het aantal echtscheidingen.

Ter geruststelling: Tini hoeft niet samen te wonen met haar Hugh. Ze heeft een buitenechtelijke affaire gehad, die haar vergeven is door haar man. Maar daarna is ze lekker vertrokken, naar hun tweede huis in Wales.

Meer weten?

 

Deel dit artikel