Home Actueel Archief BKR-registratie, voorkom het en check het, zeker vóórdat u uw woning koopt

BKR-registratie, voorkom het en check het, zeker vóórdat u uw woning koopt

Archief
21-05-15

Het zal een actie zijn die niet boven aan uw prioriteitenlijstje staat: staat u wellicht geregistreerd bij het BKR? Al eerder schreef ik hier over de tegenslag die de gemiddelde huizenkoper kan hebben van een negatieve registratie in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het Bureau Kredietregistratie (BKR) te Tiel. Nu een aantal tips ter voorkoming, in plaats van genezing.

In onze praktijk zien wij dat veel mensen zich niet bewust zijn van het feit dat een kredietverstrekker is overgegaan tot het (negatief) registreren van hun persoonsgegeven in het CKI. Wanneer een kredietverstrekker (bijvoorbeeld een bank) uw persoonsgegevens gaat doorgeven aan het BKR, dan moet zij u daar eerst voor waarschuwen. Doet de bank dit niet, dan is de registratie ongeldig en dient de registratie op uw verzoek verwijderd te worden.

Maar wanneer u gaat verhuizen, wordt nog wel eens vergeten om de adreswijziging door te geven aan de bank waar bijvoorbeeld nog een verlaten studentenrekening actief is. Of wanneer de relatie ten einde loopt en een van de twee partners verlaat de woning, dan bereiken de berichten van de bank niet altijd de verhuisde schuldenaar. Gevolg is dat u jaren later alsnog geconfronteerd kunt worden met een schuld waarvoor u inmiddels al geregistreerd staat. Snel afbetalen helpt niet, want daarna blijft de registratie nog minstens vijf jaar in het CKI staan zodat bij een eventuele hypotheekaanvraag u doorgaans niet geholpen zal worden.

Wat moet u doen? Bij een verhuizing gaat u na welke instanties een verhuisbericht nodig hebben en belangrijker, u bewaart het bewijs van het verhuisbericht dat werd verzonden aan de kredietverstrekker. In de Algemene Bankvoorwaarden staat bijvoorbeeld dat ú verplicht bent uw adreswijziging duidelijk aan de bank door te geven en wanneer uw gegevens niet meer juist zijn u daarvoor het risico draagt. Dit laatste geldt temeer bij het einde van een relatie. In dat geval mag de bank kiezen naar wie zij de stukken stuurt (u kunt dan dus afhankelijk zijn van de ‘communicatie’ met uw ex-partner). Ik heb al een aantal keren gezien dat een cliënt overtuigd was van het doorgeven van de adreswijziging, maar dat niet kon bewijzen (niet per e-mail en niet per (aangetekende) post). Of dat de ex-partner die in de woning was achtergebleven, wel een deel van de gelden ontving welke bestemd waren voor betaling van de hypotheek, maar dat simpelweg niet deed zodat beide partners (ook diegene die betaalde) alsnog een BKR-registratie verkregen.

Bent u al verhuisd, check dan eens het BKR-register (zeker wanneer u op het punt staat om bijvoorbeeld een woning te kopen en te laten financieren door een bank) zodat u zeker weet dat u niet voor onverwachtse ‘verrassingen’ komt te staan. 

Heeft u vragen? Neem contact met ons op, tel. 023-5125025.

 

Deel dit artikel