Home Actueel Archief Beschermings-Brill

Beschermings-Brill

Archief
19-04-17

Je hoeft geen miljardenconcern te zijn om bescherming te zoeken tegen vijandelijke overnames. Kijk naar Brill, de eeuwenoude wetenschappelijke uitgeverij.

Uitgeverij Koninklijke Brill uit Leiden (opgericht in 1683 en al sinds 1896 beursgenoteerd) is van oudsher gespecialiseerd in geschiedenis, religie en islamstudies. Wereldberoemd werd de uitgeverij door een facsimile-uitgave (integrale uitgave) van de Dode Zeerollen.

Door acquisities in de afgelopen decennia zijn de vakgebieden waarop wordt uitgegeven flink uitgebreid.  Ze werd in 1999 tijdschriftenuitgeverij VSP overgenomen, in 2003 het prestigieuze Martinus Nijhoff Publishers en in 2006 delen van Transnational en Gieben. Tegenwoordig verschijnen alle publicaties zowel online als in druk en is het aandeel van de digitale verkoop de vijftig procent gepasseerd. In de digitale wereld werkt Brill wereldwijd samen met vele partners, zoals Google (Scholar) en Amazon. De band met de Universiteit van Leiden is oud en sterk.

Een degelijk bedrijf, dat geen waarde hecht aan snel geld, maar dat op lange termijn winstgevendheid voor aandeelhouders wil waarborgen. Om een vijandige overname via de effectenbeurs te verhinderen heeft het bedrijf ooit een beschermingsconstructie opgetuigd, waarbij de aandelen zijn ondergebracht in een administratiekantoor.

Maar vorig jaar kwamen de aandeelhouders in opstand: ze wilden meer zeggenschap op de aandeelhoudersvergaderingen. De vergadering werd vervolgens voor ruim drie maanden geschorst, maar na de pauze kwam dan toch het verlossende voorstel. Het administratiekantoor dat de aandelen beheert zal zich voortaan tijdens de vergaderingen van stemming onthouden en daarmee ruimte geven aan de certificaathouders. Alleen in geval van een vijandige overname houdt het administratiekantoor zijn oude rechten.

Binnen het vennootschapsrecht zijn verschillende beschermingsconstructies mogelijk. Meer weten?

 

Deel dit artikel