Home Actueel Archief Bescherm uw intellectueel eigendom!

Bescherm uw intellectueel eigendom!

Archief
21-08-13

Voor u als ondernemer speelt het intellectueel eigendomsrecht een steeds grotere rol. We leven in een kenniseconomie en intellectuele eigendomsrechten bepalen vaak in belangrijke mate de waarde van uw onderneming. Ondernemers onderschatten nog vaak de waarde van hun intellectuele eigendom. Wat zijn nu intellectuele eigendomsrechten?

Het intellectueel eigendomsrecht is een verzamelbegrip voor het octrooirecht, merkenrecht, auteursrecht, handelsnaamrecht, de domeinnaam, databanken en het modelrecht. Het beschermen van een merk, domeinnaam, handelsnaam, ontwerp of model is van essentieel belang voor een onderneming. Op welke wijze kunt u uw intellectuele eigendom beschermen?

 

Merk
Een merk staat symbool voor de identiteit en voor de kernwaarde van het product of de dienst die door de onderneming wordt aangeboden. Een merk is dan ook een belangrijke ‘asset’ van een onderneming. Een goede bescherming van een merk hoort daarbij. Zonder registratie is een merk niet goed beschermd tegen inbreuk of misbruik door anderen.

Een onderneming die met een merk de markt op wil gaan, doet er verstandig aan om dit merk te laten registeren in de landen waar zij actief is of zal worden. Een merk ontwikkelen kost geld. Vaak zijn hele teams bezig met het bedenken en bijschaven van een logo, merknaam en marketingstrategie. Het loont daarom de tijd en moeite om vóór het merkdepot eerst te laten onderzoeken of het (potentiële) merk wel beschikbaar is om zo te voorkomen dat al deze investeringen voor niets zijn geweest.

 

Domeinnaam
Een domeinnaam is minstens zo belangrijk als een merk. Er is een groot verschil tussen een domeinnaam- en merkregistratie. Een merkregistratie geeft voor een of meer landen een uitsluitend recht op gebruik van de naam voor een bepaalde dienst of product. Een domeinnaamregistratie geeft alleen de mogelijkheid om een naam wereldwijd als uniek adres op internet te gebruiken.

 

Handelsnaam
Een handelsnaam wordt meestal gebruikt om de eigen onderneming van andere ondernemingen te onderscheiden. In dat geval is het verstandig om de handelsnaam ook als merk te laten registreren. Een handelsnaam ontstaat niet door registratie van de handelsnaam in het Handelsregister maar door het gebruik van de handelsnaam in het handelsverkeer.

 

Allocatie van intellectuele eigendom
Uit juridisch en fiscaal oogpunt is het verstandig om goed stil te staan bij de allocatie van uw intellectuele eigendom. In vrijwel alle gevallen is het verstandig om uw intellectuele eigendom onder te brengen in een vennootschap (een holding of aparte vennootschap) afgescheiden van de risicodragende werkmaatschappij. Als de werkmaatschappij het hoofd niet boven water kan houden dan zijn de intellectuele eigendomsrechten wel veilig gesteld. Zo kan worden voorkomen dat alle rechten in handen van de curator vallen. U doet er verstandig aan om in een vroeg stadium een advocaat te raadplegen over de registratie van uw intellectuele eigendomsrechten.

Deel dit artikel