Home Actueel Arbeidsrecht Beperken loondoorbetaling bij ziekte op losse schroeven

Beperken loondoorbetaling bij ziekte op losse schroeven

Arbeidsrecht Archief
15-03-18

De plannen van het kabinet om de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine werkgevers terug te dringen van twee naar één jaar, werden aanvankelijk enthousiast onthaald.

Al in november waren de eerste kritische geluiden te horen, nu lijkt ook de laatste steun verdwenen.

In het regeerakkoord kondigde het kabinet aan dat ze de doorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven wilde beperken tot één jaar. Het tweede jaar zouden ze gezamenlijk moeten betalen, door middel van een uniforme lastendekkende premie, te betalen door alle kleine werkgevers. Als grens voor een klein bedrijf werd voorlopig het aantal van 25 werknemers genoemd. De verantwoordelijkheid voor loondoorbetaling en een aantal re-integratieverplichtingen zouden overgaan naar het UWV. Bedrijven met meer werknemers zouden verplicht blijven om het loon zelf twee jaar door te betalen. De periode van ontslagbescherming van twee jaar bleef in de plannen voor alle werkgevers in stand.

Al in november was de eerste kritiek te horen, niet zozeer op de inhoud van het plan, maar vooral op de uitvoerbaarheid: te veel dossiers, te veel overdrachtsmomenten, te veel administratie, meenden verschillende partijen, waaronder werkgeversorganisatie VNO-NCW en het Verbond van Verzekeraars. Bovendien zou het UWV niet berekend zijn op zijn nieuwe rol.

Nu lijkt ook minister Koolmees’ laatste handlanger, werkgeversorganisatie MKB-Nederland, het andere kamp gekozen te hebben. Volgens MKB-Nederland zijn de plannen onuitvoerbaar. ‘De intenties van dit kabinet zijn goed, maar de uitwerking van het dossier rond de loondoorbetaling krijgt een zware onvoldoende’, aldus Jan Meerman en Fried Kaanen, waarnemend voorzitters van MKB-Nederland 10 maart in De Telegraaf.

De administratieve romplomp zou enorm groot zijn. Werkgevers zouden daardoor meer gaan betalen dan het bedrag dat ze kwijt zouden zijn aan doorbetaling. Bovendien baart de rol van het UWV in de plannen ernstige zorgen. 

De vraag is dan ook of Koolmees zijn plannen kan doorzetten in de huidige vorm. Voorlopig blijft de oude regeling van kracht: werkgevers betalen een zieke werknemer twee jaar lang door, minstens 70% van het loon. 

Meer weten over loondoorbetaling bij ziekte? Neem contact met ons op!

 

Deel dit artikel