Home Actueel Procesrecht Belangrijke stap naar oprichting Netherlands Commercial Court

Belangrijke stap naar oprichting Netherlands Commercial Court

Procesrecht
13-03-18

De Tweede Kamer heeft 8 maart jl. ingestemd met wetgeving die Engelstalige rechtspraak mogelijk maakt. De start van de Netherlands Commercial Court (NCC) is daarmee een belangrijke stap dichtbij gekomen.

De NCC wordt een bijzondere kamer van de Amsterdamse rechtbank en het gerechtshof Amsterdam: de kamer is  gespecialiseerd in internationale handelsgeschillen. De NCC behandelt zaken standaard in het Engels en doet in het Engels uitspraak. Instemming van de Tweede Kamer met de wetgeving was cruciaal, omdat het procederen in het Engels een wettelijke basis nodig heeft. Als de Eerste Kamer ook ingestemd heeft met de wetsvoorstellen, kan de NCC snel van start, aldus de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Frits Bakker. “Praktisch gezien staat hiervoor alles in de steigers.”

De oprichting van de NCC komt tegemoet aan een groeiende behoefte bij bedrijven die internationaal actief zijn. Wanneer een dergelijk bedrijf te maken krijgt met een internationaal handelsgeschil, kan het NCC dit geschil binnen een redelijke termijn en tegen redelijke kosten oplossen. De mogelijkheid om bij het NCC in het Engels te procederen, maakt bewerkelijke vertalingen overbodig. Een kostenvoordeel en efficiencyvoordeel tegelijk.

Overigens: ook zonder Engelstalige rechtspraak kunt u bij ons terecht wanneer u een internationaal geschil heeft! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel