Home Actueel Archief Bavaria-jurkje van Supertrash vs Oranje jurkje van Blokker

Bavaria-jurkje van Supertrash vs Oranje jurkje van Blokker

Archief
09-10-13

Wie kent het oranje “Bavaria Jurkje” niet. Tijdens het WK in 2010 kreeg je bij aanschaf van Bavaria Bier een oranje jurkje met de naam  ‘Dutchy Dress’ cadeau. Dit jurkje is ontworpen door Supertrash. Tijdens het EK voetbal in 2012 heeft Blokker ook een oranje jurk verkocht (rechts afgebeeld). SuperTrash was hier niet gelukkig mee en vond dat het Blokker jurkje teveel leek op haar eigen ontwerp. De rechtbank Den Haag heeft op 2 oktober 2013 hierover een oordeel gegeven.

 

                                   

 

Dutchy Dress auteursrechtelijk beschermd?

 

Kledingontwerpen kunnen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen. Daarvoor is vereist dat het kledingstuk een eigen oorspronkelijk karakter bezit en het persoonlijk stempel van de maker draagt.

 

Volgens Supertrash zijn er bij het vormgeven van de ‘Dutchy Dress’ originele ontwerpkeuzes gemaakt die hebben geleid tot een eigen uiterlijk van het jurkje. Als originele elementen wijst Supertrash op: de karakteristieke watervalhals, de keuze voor een kort en slank gesneden model met een nauwsluitende en getailleerde vorm, in oranje stretchstof waarbij een rood/wit/blauwe strikceintuur om het middel is aangebracht. Blokker stelt dat aan de ‘Dutchy Dress’ geen auteursrechtelijke bescherming toekomt, omdat de door Supertrash genoemde verschillende ontwerpkeuzes eind 2009 ook al te zien waren in diverse oudere jurken (vormgevingserfgoed).

 

De rechtbank is van oordeel dat de ‘Dutchy Dress’ een beschermd werk is, omdat in de jurk een combinatie van elementen (de snit van de jurk, de watervalhals, rood/wit/blauwe ceintuur) is aan te wijzen die het resultaat is van creatieve keuzes. Deze combinatie van elementen was volgens de rechtbank niet terug te vinden in de door Blokker overgelegde voorbeelden uit het vormgevingserfgoed.

 

Inbreuk?

 

De rechtbank beoordeelt vervolgens of sprake is van inbreuk op de auteursrechten van Supertrash. En daarvan is volgens de rechtbank sprake. De Blokker jurk vertoont dezelfde auteursrechtelijk beschermde trekken die de ‘Dutchy Dress’ tot een auteursrechtelijk beschermd werk maken. De rechtbank wijst daarbij op de watervalhals, brede schouderbanden en snit van stretchstof en de rood/wit/blauwe lange ceintuur. Door juist deze auteursrechtelijk beschermde trekken in deze combinatie te gebruiken is de totaalindruk van de beide jurken gelijk en maakt Blokker inbreuk op de auteursrechten van Supertrash.

 

De rechtbank stelt verder dat van een professionele partij als Blokker mag worden verwacht dat zij erop let dat zij bij het maken van een oranje jurkje geen inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten van derden. Gezien de bekendheid van de ‘Dutchy Dress’, het “Bavaria Jurkje” is het volgens de rechtbank ondenkbaar dat Blokker het Bavaria-jurkje niet kende.

 

De rechtbank legt Blokker een verkoop verbod met een dwangsom op, Blokker moet de geleverde jurken bij haar afnemers (niet-consumenten) terughalen (recall) en de voorraad vernietigen. Ook dient Blokker de door Supertrash geleden schade (nader op te maken bij staat) en advocaatkosten (ruim € 17.000,-) te vergoeden.

 

Voor het WK 2014 in Brazilië zal Blokker bovendien met een ander Oranje jurkje moeten komen.   

Deel dit artikel