Home Actueel Archief Battle of forms: wie wint?

Battle of forms: wie wint?

Archief
16-07-14

Wij adviseren ondernemers die een beroep willen doen op hun algemene voorwaarden altijd om:

 

(a) voor het sluiten van een overeenkomst hun algemene voorwaarden uitdrukkelijk daarop van toepassing te verklaren, en

 

(b) deze voorwaarden in ieder geval vóór of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand te stellen.

 

Vaak zien we dat algemene voorwaarden wel van toepassing worden verklaard, maar dat de terhandstelling niet of te laat plaatsvindt. Zonde, want dat betekent in veel gevallen dat de andere partij de algemene voorwaarden kan vernietigen.

 

Wat nu als u volledig voldoet aan het onder (a) en (b) genoemde advies en de wederpartij stuurt in reactie haar eigen voorwaarden toe met de mededeling: “door acceptatie van deze inkoopopdracht verklaart u dat alleen deze algemene voorwaarden van toepassing zijn.

 

In dat geval is er sprake van een battle of forms: beide partijen verwijzen naar hun eigen algemene voorwaarden.

 

De Nederlandse wet bepaalt – in geval van twee Nederlandse partijen – het volgende: in principe gelden de algemene voorwaarden die als eerste van toepassing zijn verklaard, tenzij de andere partij bij de van toepassing verklaring van de tweede set voorwaarden uitdrukkelijk de eerste set van de hand wijst. In dat geval geldt de tweede set voorwaarden.

 

Wat was dan wel voldoende geweest? Duidelijk moet zijn dat de andere voorwaarden worden afgewezen en welke voorwaarden worden afgewezen.

 

Wat betekent dit voor de praktijk?

 

Ø  Als u de partij bent die de tweede set van toepassing wenst te verklaren: wijs expliciet in een schriftelijke reactie de algemene voorwaarden van de andere partij met naam en toenaam van de hand en verklaar uw eigen voorwaarden van toepassing. Doet u dat niet, dan bent u gebonden aan de voorwaarden van de andere partij.

 

Ø  Als u de partij bent die als eerste haar algemene voorwaarden van toepassing heeft verklaard: in geval van de andere partij deze voorwaarden afwijst en eigen voorwaarden vantoepassing verklaart, is het raadzaam niet stil te blijven zitten (of te beginnen met de uitvoering van de overeenkomst). Dan bent u namelijk gebonden aan de voorwaarden van de andere partij. U zal dus op uw beurt – in een schriftelijke reactie – de algemene voorwaarden van de andere partij met naam en toenaam van de hand te wijzen en uw eigen voorwaarden wederom van toepassing moeten verklaren.

 

Heeft u vragen over uw algemene voorwaarden? Neem gerust contact op.

Deel dit artikel