Home Actueel Archief Barbie voelt zich bekeken

Barbie voelt zich bekeken

Archief ICT & Privacy
09-04-18

Uit eigen onderzoek van het Haga Ziekenhuis in Den Haag blijkt dat de systemen van het ziekenhuis niet in overeenstemming zijn met de privacywetgeving.

Ook is het ziekenhuis vermoedelijk nog niet klaar voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die 25 mei a.s. in werking treedt. Tientallen medewerkers bekeken het dossier van reality-ster Barbie.

Dat BN’er Samantha de Jong, alias Barbie, dol is op aandacht blijkt wel uit haar bijdragen aan verschillende reallife soaps als Barbie’s Bruiloft, Barbie’s Baby, Huisje, Boompje, Barbie en Michael en Barbie scheiden ermee uit.Maar of ze ook zo blij is met het feit dat tientallen medewerkers van het ziekenhuis haar medisch dossier bekeken, is maar de vraag. Het is immers onwaarschijnlijk dat al die medewerkers betrokken zouden zijn bij haar behandeling.

De AVG vereist dat iedere organisatie nadenkt over welke functionarissen toegang en inzage mogen hebben in bepaalde persoonsgegevens. Dit dient te worden gewaarborgd onder de technische en organisatorische maatregelen: de systemen dienen de privacy van patiënten te waarborgen

Dit betekent dat een organisatie autorisatieniveaus moet inbouwen: per functieniveau moet worden bepaald welke persoonsgegevens toegankelijk zijn.  Bovendien moet de organisatie dit vastleggen in het verwerkingsregister: wie kan bij welke gegevens en waarom is dit noodzakelijk voor de uitoefening van de functie?

Bent u wel klaar voor de AVG? Neem voor een check gerust contact met ons op!

 

Deel dit artikel