Home Actueel Archief Bank schendt zorgplicht door passief gedrag

Bank schendt zorgplicht door passief gedrag

Archief
11-09-17

Sportkledinggigant Foot Locker bleek 1,8 miljoen euro te hebben overgemaakt naar een oplichter. Volgens het bedrijf was de bank medeschuldig aan de schade.

In 2014 start een 24-jarige ondernemer een eenmanszaak, die hij Ups Consultancy noemt. Vervolgens stuurt hij een bericht naar Foot Locker dat het bankrekeningnummer van de gelijknamige pakketbezorger UPS is gewijzigd. Foot Locker past het nummer netjes aan in de administratie en maakt vanaf januari 2015 geld van pakketbezorgingsdiensten over naar het nieuwe nummer, in totaal ruim €1,8 miljoen.

Na een aantal weken trok het echte UPS aan de bel: waar de betalingen bleven? Foot Locker wendde zich tot haar bankier ING, die pas na drie verzoeken om hulp op onderzoek uitging. Toen bleek dat het ‘nieuwe UPS-rekeningnummer’ toebehoorde aan de eigenaar van Ups Consultancy.

Het geld dat door Foot Locker naar de rekening was overgemaakt, was voor het grootste deel contant opgenomen of doorgesluisd naar andere rekeningen. ING vroeg eerst maar eens via een brief om tekst en uitleg. Het antwoord van de rekeninghouder liet even op zich wachten, maar uiteindelijk kwam er een verklaring: de rekeninghouder zou een agent van Foot Locker zijn en de gestorte bedragen waren verdiende commissies. En excuses voor de late reactie, maar hij zat in het buitenland. ING vraagt nogmaals om informatie.

Foot Locker is er klaar mee en doet aangifte tegen de rekeninghouder van onder meer oplichting, verduistering en witwassen. En in november ontvangt de bank een brief waarin Foot Locker ING aansprakelijk stelt voor de door haar geleden schade.

En de rechter is het daarmee eens: al in februari had ING in de gaten dat er mogelijk iets niet in de haaks was met de rekening van de jonge ondernemer. De net gestarte ondernemer ontving grote bedragen van Foot Locker, er waren contante opnames en overboekingen van veel geld naar het buitenland. ING deed dan ook een melding aan de Financial Intelligence Unit – Nederland (FIU-Nederland, de overheidsinstantie waaraan meldingsplichtigen melding doen van ongebruikelijke transacties of zaken waarvan zij vermoeden dat ze te maken hebben met witwassen van geld of financiering van terrorisme melden) gedaan en startte een onderzoek.

Als onderdeel van dit onderzoek stuurde de bank bovengenoemde brief. Dit is naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende en kan niet worden aangemerkt als een naar de omstandigheden van dit geval voldoende voortvarend onderzoek

ING werd veroordeeld tot het betalen van bijna drie ton aan Foot Locker vanwege het verzaken van de zorgplicht.

 

Deel dit artikel