Home Actueel Archief Bank aansprakelijk voor schade renteswap

Bank aansprakelijk voor schade renteswap

Archief
23-04-15

Wat is een renteswap?

Een renteswap is een beleggingsinstrument, waarmee renterisico’s afgedekt kunnen worden. Een lening met een variabele rente heeft bijvoorbeeld als risico dat de rente gaat stijgen. In het ergste geval kan de rente dan niet meer betaald worden. Om dit risico af te dekken is het mogelijk om een renteswap te sluiten.

En vaak zit de bank daar tussen. Maar als de rente dan niet stijgt en de kosten wel doorlopen, wordt het vaak een erg dure grap. Daar wordt intussen veel over geklaagd en vaak terecht.

Rechtbank Oost-Brabant van 4 maart 2015 

Een recente uitspraak van de rechtbank Oost Brabant biedt een mooi voorbeeld van de manier, waarop dit soort contracten in de praktijk werd verkocht.

Een klant van de Rabobank vond dat hij  onvoldoende was voorgelicht. En toen werd het interessant; de bank kon niet goed duidelijk maken hoe de klant was voorgelicht!

De bank kreeg er behoorlijk van langs. De rechtbank vond dat de bank:

Slot

Het zal mij benieuwen of hoger beroep wordt ingesteld. Het aantal procedures over dit onderwerp neemt hand over hand toe en de belangen zijn vaak groot, dus het zou mij niet verbazen. Als advocaten ondernemingsrecht hebben wij er intussen na de woekerpolis weer een specialisme bij!

 

Deel dit artikel