Home Actueel Archief Auteursrecht op kleding: Ontwerper vs ZARA

Auteursrecht op kleding: Ontwerper vs ZARA

Archief
21-07-16

Gisteren verscheen op Instagram een bericht van Tuesday Bassen, een ontwerpster uit Los Angeles, USA. De ontwerpster claimt dat winkelketen ZARA haar ontwerpen heeft gestolen.

Onderstaande foto is door Tuesday Bassen op haar Instagram-account gezet, en toont de ontwerpen van Bassen en de kleding van ZARA naast elkaar.

De ontwerpster heeft een sommatiebrief gezonden aan ZARA, waarop zij een afwijzende reactie van ZARA heeft ontvangen. Uit een geciteerd deel van de reactie van de advocaat van ZARA, blijkt dat ZARA zich op het standpunt stelt dat de ontwerpen van Tuesday Bassen geen ‘onderscheidend vermogen’ zouden bezitten.

Het ‘onderscheidend vermogen’ is een merkrechtelijke term, bedoeld zal zijn dat ZARA zich op het standpunt stelt dat aan de werken van Tuesday Bassen geen auteursrechtelijke bescherming zou toekomen, omdat zij het ‘persoonlijk stempel van de maker’ (creativiteit) zouden missen. De advocaat stelt, in andere woorden, dat de ontwerpen geen resultaat zouden zijn van scheppende menselijke arbeid en dus niet van creatieve keuzes, en aldus geen voortbrengselen zijn van de menselijke geest zouden zijn. Volgens ZARA zijn de ontwerpen van Tuesday te banaal of triviaal, er zou geen creativiteit aan te pas zijn gekomen.

Naar aanleiding van de actie van Tuesday Bassen hebben zich meerdere ontwerpers gemeld, die stellen dat ZARA hun ontwerpen zou hebben gekopieerd. Uit de berichtgeving van Tuesday Bassen en de overige ontwerpers moet worden opgemaakt dat zij het er niet bij willen laten zitten en mogelijk een rechtszaak starten tegen ZARA. Wij zullen dit met belangstelling en op de voet volgen. Houd ons blog in de gaten!

 

Deel dit artikel