Vandaag is op het congres ‘Misdaad zonder bloed’ een nieuw initiatief gepresenteerd om fraude en wanbetaling tegen te gaan: de FraudeInfodesk.
Via deze database moet het uitwisselen van gegevens over fraudeurs en wanbetalers makkelijker worden. Het gaat hier overigens nog om een proef. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens vindt het geen goed idee.
Er wordt wat afgefraudeerd in ons land. Politie, advocaten en wetenschappelijke fraude-experts spreken over miljarden aan schade door gesjoemel met onder meer verzekeringen, abonnementen, spooknota’s en online fraude. PricewaterhouseCoopers noemde drie jaar geleden zelfs een bedrag van 11 miljard waarvan 3,7 miljard horizontale fraude tussen burgers en bedrijven en 7,3 miljard verticale fraude, waarbij de overheid het slachtoffer is.
Veel sectoren en branches hebben hun eigen zwarte lijsten van fraudeurs en wanbetalers. De retail heeft het Waarschuwingsregister, de telecomsector heeft Preventel, webwinkels kennen GarantPay. Die lijsten zijn allemaal wettelijk toegestaan: de sectoren werken met toestemming van de AP. In de nieuwe FraudeInfodesk willen bedrijven uit verschillende sectoren en branches hun gegevens aan elkaar beschikbaar stellen en daar slaat de AP op aan. Organisaties die bestanden willen delen met strafrechtelijke gegevens of gegevens over onrechtmatig of hinderlijk gedrag, moeten daar voor vooraf goedkeuring vragen bij de AP. Die goedkeuring krijgen ze vervolgens alleen maar als ze kunnen aantonen dat de gegevensuitwisseling gerechtvaardigd en noodzakelijk is. Als ze dat niet kunnen aantonen wordt de uitwisseling beschouwd als een inbreuk op het recht van privacy.
De initiatiefnemers van de FraudeInfodesk beschouwen de gegevensuitwisseling wel degelijk als gerechtvaardigd en noodzakelijk. Voorzitter Dato Steenhuis van Safecin (Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland), organisator van de proefneming zegt in het Financieele Dagblad: ‘Criminelen profiteren nu te makkelijk van de privacywetgeving. Dat is uit maatschappelijk oogpunt onverdraaglijk en onbehoorlijk.’
De proef wordt medegefinancierd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Wilt u weten welke gegevens u wel en niet mag uitwisselen met anderen?