Home Actueel Archief ‘AP gaat hoge boetes uitdelen’

‘AP gaat hoge boetes uitdelen’

Archief
13-06-17

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat hoge boetes uitdelen aan bedrijven die zich straks niet houden aan de nieuwe Europese privacywetgeving, zo waarschuwt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, in het Financieele Dagblad.

Veel bedrijven hebben nog niet goed voor ogen wat de impact zal zijn van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei 2018 van kracht wordt, aldus Wolfsen. Hij heeft het dan niet per se over grote technologiebedrijven, maar juist over kleine organisaties. Hij noemt als voorbeelden een zorginstelling die zonder expliciete toestemming of rechtsgeldige grondslag data van patiënten verzamelt om met behulp van slimme apparatuur snel een diagnose te kunnen stellen of een bedrijf dat ongevraagd persoonlijke gegevens van sociale media haalt om daarmee klanten te werven.

De AP gaat sneller boetes uitdelen, die bovendien hoger zullen zijn, waarschuwt Wolfsen. De boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro per overtreding, of 4% van de omzet als die hoger is dan 20 miljoen euro. En de AP geeft geen kwantumkorting, zegt Wolfsen. Hij benadrukt dat bedrijven dus moeten zorgen dat ze de boel op tijd op orde hebben.

Op tijd klaar zijn voor de nieuwe privacywetgeving?

Download de whitepaper of neem contact met ons op.

 

Deel dit artikel