Home Actueel Archief AkzoNobel en de Ondernemingskamer

AkzoNobel en de Ondernemingskamer

Archief
12-05-17

De overnamestrijd van AkzoNobel is in een volgende fase beland: de juridische veldslag. Aandeelhouder Elliot, houder van 5% van de aandelen, is naar de Ondernemingskamer gestapt.

Elliot Advisors meldde zich afgelopen maandag bij de Ondernemingskamer en heeft gevraagd om een onderzoek naar het beleid van AkzoNobel inzake de biedingen door PPG. Elliot meent gegronde redenen te hebben om te twijfelen aan het beleid en zegt (mede) te handelen in het belang van de vennootschap.

Naast onderzoek vraagt Elliot om voorlopige voorzieningen, waaronder een buitengewone vergadering (bava) en om de aanstelling van een ‘supercommissaris’: een commissaris die door de Ondernemingskamer  wordt aangesteld met als opdracht toe te zien op de bava. Volgens de biedingsregels van de AFM moet PPG uiterlijk 1 juni a.s. laten weten of het een openbaar bod uitbrengt op AkzoNobel. Elliot heeft de Ondernemingskamer verzocht op korte termijn de mondelinge behandeling te plannen. Inmiddels is de zitting gepland op 22 mei a.s.

Elliot noemt de recente afwijzing van het derde bod van PPG een ‘flagrante schending van fiduciaire verplichtingen en de Nederlandse wet’ en neemt daarbij het woord ‘arrogantie’ in de mond. Grote boosdoener volgens Elliot is president-commissaris Antony Burgmans, die de overnamepogingen van PPG consequent in de weg staat.

Interessante vraag is of Elliot aan het juiste adres is voor wat betreft het verzoek om een vergadering. De statuten van AkzoNobel voorzien niet in het recht op een bava. Mogelijk is een dergelijk verzoek eerder op zijn plaats bij de voorzieningenrechter. Elliot moet dan wel minimaal 10% van het aandelenkapitaal aan zijn kant hebben. Vermoedelijk zal de Ondernemingskamer gelijk op 22 mei of kort daarna een beschikking wijzen.

Meer weten over de bevoegdheden van de Ondernemingskamer?

Deel dit artikel