Home Actueel Archief Afspraken over relatiegeschenken

Afspraken over relatiegeschenken

Archief
21-11-17

Lamborghini maakte speciaal voor paus Franciscus een bijzondere versie van de Lamborghini Huracan. De paus kreeg de peperdure auto aangeboden in het bijzijn van de bobo’s van de fabriek.

In de komende feestmaand zullen medewerkers van bedrijven ongetwijfeld ook weer relatiegeschenken ontvangen, al is de kans op een Lamborghini Huracan wel heel klein. Maar kun je elk relatiegeschenk zomaar aannemen?

Sommige werkgevers, zoals lokale overheden, verbieden het aannemen van relatiegeschenken volledig.  Organisaties die het aannemen van geschenken wel toestaan, laten vaak alle relatiegeschenken op een grote hoop gooien, om ze daarna te verloten onder de medewerkers. En sommige bedrijven geven alle relatiegeschenken aan een goed doel. Welke oplossing u ook kiest, het is altijd handig om afspraken over relatiegeschenken vast te leggen in een gedragscode of personeelsreglement.

Afspraken kunnen gaan over:

Houd bij het opstellen van de regels rekening met het soort onderneming en de branche waarin de organisatie en de medewerkers zich bevinden. Voor een basisschool zullen andere regels gelden dan voor een makelaarskantoor. Bedenk ook goed hoe de controle op de naleving van de regels plaatsvindt. Het is niet de bedoeling dat de regels tot gevolg hebben dat medewerkers stiekem alsnog relatiegeschenken accepteren of niet durven te melden vanwege de (te) strenge sancties. 

Overigens: de paus gaat niet rijden in zijn cadeautje. De auto, die sneller kan dan 300 kilometer per uur, zal – met handtekening van de paus erop – worden geveild door Sotheby’s. De opbrengst gaat naar een goed doel. Een standaardversie van de Huracan kost rond de € 260.000. Wat een speciale gepersonifieerde versie met de handtekening van de paus oplevert zal bij de veiling blijken.

Meer weten over gedragscodes of personeelsreglementen? Neem contact met ons op!

 

Deel dit artikel