Home Actueel Archief Advocaten zonder Grenzen III

Advocaten zonder Grenzen III

Archief
21-11-11
Donderdag 10 november: 
 
Donderdagavond hadden wij een diner met de burgemeester van Mutare, Brian James en zijn vrouw Lynne. Ook zij hebben ons weer zeer waardevolle informatie en input gegeven voor ons project. 
 
Vrijdag 11 november: 
 
De volgende dag zijn we naar de Stedenband Haarlem-Mutare geweest om daar speelgoed achter te laten voor kinderen. Daarna zijn we vertrokken naar Nyanga, waar een Summerschool voor Zimbabwaanse advocaten werd gehouden. We hebben indachtig de woorden van professor Feltoe: "visiting Zimbabwe without seeing some of the beauty of the country is a criminal offense", een bezoek gebracht aan het prachtige natuurpark. 
 
Inmiddels had Ivonne Leenhouwers onze groep verlaten, omdat zij eerder zou terugreizen. Zij heeft op vrijdagmiddag een bespreking gehad met de Deense ambassadeur. De Deense ambassade is zeer actief in projecten op het gebied van mensenrechten en kinderrechten in het bijzonder en stelt daar fondsen voor beschikbaar. Het was een zeer vruchtbare bespreking en wij hopen een fundingpartner te hebben gevonden. 's Avonds had Ivonne nog een diner met de Catch Trust en UNICEF. Catch Trust is een organisatie van jonge mensen die zich eveneens inzet voor het kostenloos verstrekken van juridische hulp aan kinderen maar dan meer vanuit het oogpunt van maatschappelijk werk. 
 
Zaterdag 12 november: 
 
De volgende dag zijn we weer vroeg opgestaan om onze reis naar Harare te vervolgen. In Harare hadden wij een bespreking met Roseline Zigomo, principal director Government & Legal Affairs van de MDC. Zij heeft ons verder wegwijs gemaakt in het politieke landschap van Zimbabwe en heeft aangegeven welke ministers/politieke functionarissen wij zeker moeten spreken voor ons project. Ook zij benadrukte dat het beter is om low profile te starten met ons project in Mutare. 
 
Zondag 13 november: 
 
Op de dag van ons vertrek hebben wij nog een ontbijt gehad met een partij-functionaris van de MDC. Zij heeft verschillende scenario's geschetst over wat er staat te gebeuren op politiek gebied in het geval er wel of geen verkiezingen plaatsvinden. Zanu-PF is aan het afkoersen op verkiezingen. Dit is merkbaar omdat het (politieke) geweld aan het oplaaien is en er veel ongefundeerde arrestaties plaatsvinden. In de week dat wij in  Zimbabwe waren, had  Oxfam Novib een bijeenkomst in een hotel in Harare waar ook wij verbleven. Deze bijeenkomst is verstoord door de politie en deelnemers van deze bijeenkomst zijn gearresteerd. 
  
Onze missie naar zimbabwe is succesvol geweest. Wij hebben een goede realitycheck voor ons project kunnen doen. Van verschillende kanten is bevestigd dat ons project voorziet in een grote behoefte en een grote kans van slagen heeft. Wij hebben duurzame contacten gelegd met lokale partners zoals Justice for Children  Trust, Zimbabwaanse advocaten, de  Law  Society of  Zimbabwe en de  Legal  Resources  Foundation die het project ter plekke zullen uitvoeren. We hebben veel indrukken opgedaan die we mee naar huis nemen en verder zullen verwerken in ons project. Kortom: veel werk aan de winkel, zodat we volgend jaar met een pilot van het project kunnen starten in Mutare. 
 
Advocaten zonder Grenzen

Deel dit artikel