Home Actueel Archief Advocaten zonder grenzen II

Advocaten zonder grenzen II

Archief
10-11-11

Woensdag 9 november:
 
We begonnen de dag met een bespreking met Unicef. Unicef is erg actief in Harare. Unicef had via via gehoord van ons legal aid program for juveniles. Het was een goede bespreking met een erg enthousiaste  Child Protection Specialist van Unicef. Hij heeft ons in contact gebracht met verschillende andere organisaties waar wij direct afspraken mee hebben gemaakt. Onze dag zit vol met geplande maar vooral ook ongeplande afspraken, omdat de ervaring leert dat afspraken maken ter plekke veel beter werkt. We zijn dan ook constant aan het bellen om afspraken te maken of te verzetten.

 
Na deze bespreking zijn we op bezoek geweest bij HIVOS. De interim regional director en de program officer rights and citizenship. Beiden vonden onze projectplannen zeer nuttig en levensvatbaar. Helaas bleek er geen match te zijn met hun activiteiten, zodat wij geen beroep kunnen doen op hun fondsen.
 
Vervolgens waren we uitgenodigd door de Nederlandse ambassadeur, Barbara Joziasse, met wie wij een lunchafspraak hadden. Tijdens deze lunch waren ook twee vertegenwoordigers van de Law Society aanwezig. De ambassadeur heeft ons veel verteld over de huidige politieke situatie in Zimbabwe en over de activiteiten van de Nederlandse ambassade in Zimbabwe. Ook zij heeft ons weer nuttige inzichten verschaft.
 
Daarna hebben we ons weer opgesplitst en heeft één groep een bezoek gebracht aan de Youth Agenda Trust, een organisatie die zich inzet voor kinderrechten en met name de training en opleiding op dat gebied. De andere groep is naar de law faculty gegaan van de University of Zimbabwe. Daar brachten wij een bezoek aan de bibliotheek. Er zijn 600 rechtenstudenten en maar 2 professoren en 30 computers. De staat waarin de bibliotheek van de rechtenfaculteit zich bevindt, is shockerend. De boeken die er staan, zijn zeer verouderd. De laatste law review dateert uit 1993 en er is dus geen recente rechtspraak, wetgeving of andere juridische literatuur aanwezig. Desondanks zijn de studenten en professoren zeer toegewijd. De studenten die afstuderen aan deze universiteit behoren tot de beste studenten in Afrika.
Er is enorme behoefte aan een digitale bibliotheek en know how systeem en ook aan recente publicaties. We hadden daar een uitgebreide bespreking met 1 van de 2 professoren van de Law Faculty, Professor Geoff Feltoe.
 
Daarna zijn wij door de Dean of the Law Faculty meegenomen voor een borrel in het centrum in Harare. Vervolgens hadden wij een diner met Chris Mhike, een advocaat die zeer bevlogen is op het gebied van mensenrechten.
 
Donderdag 10 november:
 
We zijn om 7.00 uur vertrokken met een minibus richting Mutare, een stad waarmee Haarlem een stedenband heeft. Gedurende deze reis moesten we vaak stoppen voor politie roadblocks. Iedere keer werden onze papieren gecontroleerd. De reis was prachtig; een mooi landschap en we hebben veel van het landelijke Zimbabwaanse leven gezien.
 
Om 12.00 uur kwamen we aan in ons hotel waar we vervolgens direct door moesten naar onze volgende bespreking bij de President of the Law Society, Tinoziva Bere. Ook Johane Zviuya, de managing partner van Bere Brothers was daarbij aanwezig. Zij waren zeer enthousiast over onze projectplannen en met name over ons plan om te starten met een pilot in Mutare van ons legal aid programme for juveniles. Ook hierna hebben we ons weer opgesplitst voor een bespreking op het kantoor van George Lock, een advocaat in Mutare die een bespreking hoste voor vertegenwoordigers van Zimbabwe Lawyers for Human Rights, Justice for Children Trust en de Legal Resources Foundation. Met deze partners hebben wij zeer concreet over ons projectplan gesproken en hebben wij vervolgafspraken gemaakt over de implementatie van dit projectplan. We hadden de gelegenheid om een gevangenis te bezoeken, maar dit werd ons afgeraden omdat ons project daarmee in de problemen kan komen en wij het risico lopen dat het plan een halt wordt toegeroepen nog voordat wij begonnen zijn.
 
We hebben zo nog een borrel in de Mutare Club; een soort club voor plaatselijke advocaten. Vanavond hebben wij een diner met de burgemeester van Mutare, Brian James en zijn vrouw Lynn en de coördinator van de Stedenband Haarlem-Mutare.
 
Morgen vertrekken we richting de Inn on Rupurara in Nyanga waar wij eventueel een bezoek zullen brengen aan de Summer School en gaan genieten van dit prachtige natuurgebied.
 
Deze missie staat in het teken van een reality check van onze projectplannen en deze reality check is nu al geslaagd te noemen. Er is een enorme behoefte aan beide projecten. Beide projecten sluiten goed op elkaar aan en we hebben contacten gelegd met lokale partners die deze projecten gaan uitvoeren. Ook hebben we gesproken over een mogelijk uitwisselingsprogramma van jonge advocaten.
 
We gaan alle informatie nu verwerken en komen snel bij jullie terug met een nieuwe update.
 
Groet,
 
Advocaten zonder Grenzen

Deel dit artikel