Home Actueel Ondernemingsrecht Advocaat-stagiaire ondernemingsrecht Suzanne deelt haar ervaringen

Advocaat-stagiaire ondernemingsrecht Suzanne deelt haar ervaringen

Ondernemingsrecht
25-10-22

Hoe zien de werkzaamheden van een eerstejaars advocaat-stagiaire ondernemingsrecht eruit? Suzanne Elzinga is in februari 2022 beëdigd als advocaat en werkt bij Köster Advocaten bij het team ondernemingsrecht. In dit artikel vertelt ze over haar ervaringen bij Köster, de Beroepsopleiding Advocaten, de keuzes die ze komende tijd moet maken én welke persoonlijke ambities ze de komende jaren wil realiseren.

 

Stages en juridische werkervaring tijdens rechtenstudie

Suzanne is eerstejaars advocaat-stagiaire bij Köster Advocaten en heeft al aardig wat ervaring opgedaan. Ze behaalde haar bachelor aan de Hogeschool van Amsterdam en studeerde daarna in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit. Hier behaalde zij haar pre-master en in 2021 haar master Ondernemingsrecht. Tijdens haar studies rondde ze verschillende stages af bij onder andere NautaDutilh en Spuistraat10 Advocaten. En niet alleen met stages doet Suzanne ervaring op, zo werkt ze tijdens haar studie onder andere als juridisch medewerker en werkstudent.

 

Starten als advocaat bij Köster Advocaten

Bij toeval kwam Suzanne in aanraking met Köster als wederpartij in een zaak. In 2021 leidde een vacature bij Köster tot contact en was er direct een goede match met Köster.

“In juli 2021 heb ik een maand stage gelopen bij Köster om te ontdekken of het wederzijds zou klikken. Ik had mijn master afgerond en zocht een kantoor waarbij ik kon starten met de Beroepsopleiding Advocaten. Ik had al werkervaring en wilde écht inhoudelijk aan de slag. Het gevoel van “volgens mij kan ik meer” wilde ik voorkomen. Daarin blijkt Köster absoluut de juiste match, je leert hier zoveel meer omdat je direct veel zelfstandigheid krijgt en betrokken wordt in alle werkzaamheden.” – Suzanne Elzinga, advocaat-stagiaire ondernemingsrecht bij Köster Advocaten

 

Advocaat-stagiaire ondernemingsrecht en de Beroepsopleiding Advocaten

Suzanne is in februari 2022 beëdigd als advocaat, en werkt gedurende drie jaar als advocaat-stagiaire. Tijdens deze stageperiode volgt ze de Beroepsopleiding Advocaten onder begeleiding van haar patroon Dirk Lange. Tijdens de Beroepsopleiding Advocaten leren advocaten de fijne kneepjes van het vak zoals ethiek, communicatieve vaardigheden en beroepsvaardigheden zoals het opstellen van processtukken en adviezen.

“De opleiding duurt in principe twee jaar met indien nodig een jaar uitloop voor bijvoorbeeld herkansingen. Nu betekent dat voor mij vooral veel opdrachten maken, eens in de één tot twee maanden samenkomen met mijn beroepsopleidingsgroep en het maken van aantal tentamens. In het tweede jaar volgt meer verdieping, voor mij is dat ondernemingsrecht.” – Suzanne Elzinga, advocaat-stagiaire ondernemingsrecht bij Köster Advocaten

 

Werken bij Köster betekent keuzes maken

Suzanne is inmiddels  enige tijd werkzaam bij Köster en heeft ondervonden wat het betekent om advocaat te zijn bij Köster: Sterk in je schoenen staan en durven: je uit durven spreken en keuzes durven maken. Het is kenmerkend voor Köster: ondernemers écht bijstaan gaat verder dan juridisch advies, het betekent ondernemers helpen de juiste keuze te maken.

“Als beginnend advocaat vind ik het soms lastig om keuzes te maken, omdat ik minder ervaring heb. Maar ik word hierin wel uitgedaagd. Ik maak keuzes voor onze cliënten en bespreek die met mijn directe collega’s. Het komt dan  ook voor dat zij vanuit hun ervaring een andere keuze maken en dat is juist heel leerzaam. Daarnaast adviseren we ook regelmatig collega’s van een ander team. Zo’n advies bestaat meestal uit meerdere opties én wat in ons perspectief de beste keuze is.” – Suzanne Elzinga, advocaat-stagiaire ondernemingsrecht bij Köster Advocaten

Advocaten bij Köster werken minder met de juristen of advocaten van een grote organisatie maar vooral met de ondernemer zelf. Deze ondernemers hebben behoefte aan sturing en dat vraagt een ander type advocaat. Zoals Suzanne zegt: “Je ziet het al bij de advocaat-stagiaires, die wachten niet af maar gaan direct aan de slag en tonen betrokkenheid. Met algemene verhalen kom je hier niet weg.”

 

Carrièrekeuzes maken: rechtsgebied en advocatenkantoor

Ook in haar eigen carrière is keuzes maken inmiddels bekend terrein voor Suzanne. Ze maakte al tijdens haar bachelor de keuze voor ondernemingsrecht en koos vorig jaar bewust voor Köster, op de korte termijn wil ze zichzelf  verder specialiseren in dit rechtsgebied. :

“De echte ondernemersmentaliteit vind ik heel inspirerend en motiverend. Het leek me daarom het leukst om met ondernemers te werken. Dat gevoel had ik niet bij potentiële cliënten in bijvoorbeeld arbeidsrecht, familierecht of strafrecht. Aan het einde van mijn bachelor liep ik stage op een M&A afdeling van een groot kantoor op de Zuidas en dat bevestigde het voor mij: het wordt ondernemingsrecht.” – Suzanne Elzinga, advocaat-stagiaire ondernemingsrecht bij Köster Advocaten

Vorig jaar speelde een volgend belangrijk moment in haar carrière: bij welk kantoor ga ik werken terwijl ik Beroepsopleiding Advocaten volg? Het werd een afweging tussen een groot kantoor op de Zuidas of een middelgroot kantoor. Dankzij haar eerdere ervaring op de Zuidas wist Suzanne heel goed welke voordelen daarbij komen kijken: een aanvullende opleiding naast de beroepsopleiding en werken aan internationale zaken. Daar tegenover staat zeker in het beginsel minder zelfstandigheid in zaken gezien de omvang en het zeer specialistische werk. Toen was de vraag, hoe ziet dat eruit bij een middelgroot kantoor zoals Köster?

“Bij Köster kan ik veel breder ervaring opdoen. Ik zit op een specialistische afdeling, maar kan meewerken aan zowel procedures als aan het begeleiden van transacties. Vanaf het begin krijg ik veel verantwoordelijkheid en voer ik zelfstandig veel verschillende werkzaamheden uit. Natuurlijk is er (functionele) hiërarchie maar er is tegelijkertijd een hele informele sfeer waarin je alles tegen elkaar kunt zeggen. Ook geniet ik van de sociale activiteiten, regelmatig borrelen of barbecueën we samen en in de winter gaan we skiën in Oostenrijk.” – Suzanne Elzinga, advocaat-stagiaire bij Köster Advocaten

 

Persoonlijke ambities en toekomstplannen

Suzanne is  nog bezig met de Beroepsopleiding maar kijkt alvast vooruit: ze wil zich verder specialiseren in ondernemingsrecht. Wordt het fusies en overnames of toch procederen?

“Procederen had altijd mijn voorkeur, maar inmiddels gaat dat gelijk op met de M&A werkzaamheden die ik onder begeleiding van Francijn de Rotte verricht. Welke richting het uiteindelijk gaat worden vind ik nu moeilijk te zeggen.”Suzanne Elzinga, advocaat-stagiaire bij Köster Advocaten

Pas na de Beroepsopleiding wil Suzanne een keuze maken, dus dat biedt nog voldoende tijd. Wel weet ze dat ze in de toekomst een leidinggevende rol ambieert.

“Ik vind het leuk om mensen te begeleiden, dus ik zie uiteindelijk wel een leidinggevende rol voor me. Als je zevendejaars bent mag je bijvoorbeeld ook patroon worden. De komende tijd ga ik ook weer een student-stagiair begeleiden. Dat heb ik twee keer eerder gedaan en vind ik erg leuk om te doen.”   – Suzanne Elzinga, advocaat-stagiaire bij Köster Advocaten

Veel later in haar carrière denkt Suzanne er wel eens aan om aan de slag te gaan als rechter. Ze vindt het belangrijk dat er goede, ervaren rechters met praktijkervaring zijn en hoopt tegen die tijd iets te kunnen bijdragen. De komende tijd volgen echter andere uitdagingen, het voltooien van de Beroepsopleiding en dat goed combineren met haar werk.

Wil jij ook advocaat worden bij Köster of stage lopen? We zijn op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures of neem contact op voor meer informatie. Neem contact op via werkenbij@kadv.nl of  023-5125025.

Deel dit artikel