Home Actueel Archief Aansprakelijkheid van een stille vennoot van een commanditaire vennootschap

Aansprakelijkheid van een stille vennoot van een commanditaire vennootschap

Archief
19-10-15

Een commanditaire vennootschap (CV) is een bijzondere vorm van een vennootschap onder firma (VOF). Er zijn bij de CV twee soorten vennoten: stille (of commanditaire) vennoten en beherende vennoten. De beherend vennoot heeft de dagelijkse leiding en is bevoegd te handelen namens de CV. De stille vennoot is de geldschieter. Hij is aansprakelijk tot het bedrag dat hij heeft geïnvesteerd, behalve indien hij zich ook met de dagelijkse leiding heeft bemoeid; dan is hij volledig aansprakelijk.

In een zaak waarin de Hoge Raad op 29 mei 2015 een arrest heeft gewezen waren vader en moeder de stille vennoten; hun zoon was de beherend vennoot. De stille vennoten tekenden namens de CV een huurovereenkomst en een huurbeëindigingsovereenkomst. Zij werden aansprakelijk gesteld voor de gevolgen, omdat zij als stille vennoten de overeenkomsten niet hadden mogen tekenen; er was sprake van een verboden beheershandeling.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat bij de vraag of sprake is van overtreding van het beheersverbod relevant is of de wederpartij wist dat hij te maken had met de stille vennoot in plaats van de beherend vennoot. Als de stille vennoot geen verwijt valt te maken, is hij niet aansprakelijk, ondanks het beheersverbod. Dat is slechts anders indien de stille vennoot zijn status van beperkt aansprakelijke vennoot misbruikt ten nadele van de wederpartij die meende te hebben gehandeld met een beherend vennoot die volledig aansprakelijk is.

 

Deel dit artikel